perjantai 26. tammikuuta 2018

Panimopäivitys osa 1: Höyryn- ja kosteuden poisto keiton aikana


Panimomme rakennusosastolta Jaakko moi, tässä tekstissä käymme läpi panimotilojemme parannusprosessin haastetta. Ensimmäisen keiton aikoihin, loppuvuonna 2017, totesimme isojen kattiloidemme tuottaman paljon vesihöyryä ja kosteutta keiton aikana, mitä tuotantotilojen painovoimainen ilmanvaihto ei pysty siirtämään ulos.

Saimme keitot suoritettua kuitenkin kunnialla loppuun, mutta seuraavaa kertaa ajatellen tähän asiaan oli saatava muutos. Suoraan ajatuksemme suuntautui koneelliseen ilmanpoistoon keittokattilan päälle, mikä on ikään kuin iso liesituuletin. Kyseisen teknisen ratkaisun mitoituksen jätimme ammattilaisille, tässä tapauksessa kaverin kautta tutulle Onninen Oy:n myyjälle. Karkea suunnittelu tehtiin kuitenkin itse. Ilmanvaihtoputken linja tulisi olemaan noin kolme metriä pitkä kattilan päältä ulkoseinän läpivientiin asti. Ilmanvaihtoputken halkaisijaksi määräytyi standardikokoinen 125 mm putki, jonka puhallus/imu hoidetaan kanavapuhaltimella, joka asennetaan suoraan ilmanvaihtoputkeen. Kanavapuhallinta käskytetään tyristorisäätimellä, jonka avulla voimme muuttaa –puhaltimen pyörimisnopeutta tarpeen mukaan.

Tässä vaiheessa putken koko ja kanavapuhallin oli siis käsitelty. Seinään tehtävä läpivienti ei ollut myöskään minkäänlainen ongelma. Takaisinvirtaus ajalle jolloin emme keitä olutta (kyllä, niitäkin on) pystytään myös sulkemaan käsikäyttöisellä kanavasulkuventtiilillä. Sulkuventtiili on asennettu kanavapuhaltimen ja ulostulon väliin, mahdollisimman lähelle seinää. Kyseisen sulkuventtiilin läppä mikä sulkee ilmanvaihtokanavan, on kumihuulella/tiivisteellä varustettu ja näin ollen sulkuasennossa erittäin tiivis. Ei pääse lämmöt karkaamaan venttiilin ollessa kiinni.


Enää ainoana kysymysmerkkinä tässä projektissa oli kerääjäkotelo kattiloiden päälle. Ensi alkuun mietimme, että rakentaisimme itse pellistä jonkinlaisen kerääjäkotelon, joka yhtyy 125 mm pyöreään ilmanvaihtokanavaan toisesta päästä. Tämän vaiheen suunnittelu ei ehtinyt omasta päästä pidemmälle, kun mietin taas, että mitä löytyy valmiina. Käynti paikallisessa LVI-liikkeessäpaljasti, että suoria kerääjäkoteloita ei ollut listoilla myynnissä, mutta vastaava rakennelma oli mahdollista toteuttaa adaptereilla. 125 mm putkella pääsee adapterilla 200 mm putkeen ja 200 mm putkesta pääsee adapterilla 400 mm putkeen. Mietin asiaa noin 5 sekuntia, 400 mm. Sehän riittää. Hintakaan ei ollut sen kalliimpi, kuin itse itse rakennettu kotelo, hyvä ja antoisa käynti kyseiseen liikkeeseen.

Asennus ei osoittautunut myöskään ongelmaksi, askartelin tämän rakennelman sähköasentajakaverini kanssa paikalleen. Ensiksi oli saatava seinään reikä, tähän käytimme 133 mm reikäporaa/kuppiterää, josta 125 mm putki menee hyvin läpi ja läpiviennin seinämille jää vielä pelivaraa uretaanivaahdon kanssa eristämiseen. 


Kattoon asennettiin ruuvikiinnikkeet putkenkannattimille suoraan sisäkattopaneeleiden koolauspuihin. Näistä kiinnikkeistä oli tultava alaspäin noin 120 mm kanavapuhaltimen rakenteesta johtuen, tämä hoidettiin M8 kierretangolla. Ilmanvaihtoputket leikkattiin oikeaan mittaan ja kasattiin yhteen puhaltimien kanssa. Käytimme oikeaoppisesti putkien liitoksissa vielä vetoniitti varmistusta. Seinän läpivientiputki ja kanavapuhallin kasattiin yhtenä kokonaisuutena ja kiinnitettiin erikseen. Kaikki muut kanavapuhaltimelta eteenpäin kasattiin valmiiksi ja nostettiin kasauksen jälkeen suoraan kiinnikkeisiin kiinni.

Itse asennukseen taisi kulua hurjat kaksi tuntia. Sähkötöiden ja –kytkentöjen osuuden hoiti tosiaan sähköasentajana toimiva kaverini. Kytkettäväksi jäi siis kanavapuhallin, joka kytkettiin vikavirtasuojan kautta ja tyristorisäätimellä varustettuna. Näistä hommista kiitos Pasille.


Asennuksen jälkeen koko paketti oli välittömästi valmis käytettäväksi ja jo ensimmäisellä koekäytöllä selvisi, että tämän laitteiston imuteho riittää varmasti keiton aikana. Kohta pääsemme kokeilemaan uutta laitteistoa tositoimissa, mutta henkilökohtaisesti en hetkeäkään epäile laitteiston toimivuutta tai riittävyyttä kyseiseen käyttötarkoitukseen.


-Jaakko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti