Olette varmaan ihailleet
olut-, viini- ja viskipullojen vahattuja korkkeja. Sen lisäksi, että vahattu
korkki on todella tyylikäs, sillä on myös ihan käytännön funktio. Vaha estää
hapen pääsyn pulloon, joka on oluen pahin vihollinen. Tällä tavalla voidaan
parantaa oluiden säilyvyyttä. Olemme insinööripanimolla vahanneet neljän
oluterän korkit ja saaneet mielestämme kasaan hyvän prosessin ja reseptin
vahaukselle.
Kotioluttarvikkeita
myyvistä liikkeistä löytyy valmista vahaa, mutta siitä tulee yksinään
mielestämme liian laihaa. Vahan sekaan kannattaa lisätä kuumaliimapyssyn
liimapuikkoja antamaan vähän jäykkyyttä siihen. Vahaa voi yrittää värjätä
käyttämällä vahaliituja. Meidän käyttämämme on kuitenkin melko tummaa, joten
liidut eivät vaikuta merkittävästi sen väriin. Markkinoilla on myös vaaleampia
vahoja.
Vahaamme pullojen korkit
hellalla pienessä peltikupissa. Teemme vahan suhteella 10 osaa vahaa, 3 osaa
liimaa ja 1 osa liitua. Liimaa voisi olla ehkä vähän enemmän, mutta näillä
suhteilla olemme jo saaneet hyvälaatuisia vahauksia. Vaha sulatetaan pienellä
lämmöllä. Vahan pitää olla juoksevaa, mutta se ei saa kuplia, koska kuplat
näkyvät lopputuloksessa. Prosessi on itsessään yksinkertainen. Upota korkki
vahaan, valuta ylimääräiset pois ja nosta kuivamaan. Vaha kuivuu nopeasti.
Tämän jälkeen tarvitsee vain ihailla hienoa lopputulosta kellarissa
lymyilevissä pulloissa.
-
Ville, Anssi & Jaakko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti