Kotioluen valmistus on melko
huokeaa touhua, mutta siitä saa vieläkin huokeampaa käyttämällä hiivan
uudestaan. Yksinkertaisin tapa käyttää hiiva uudestaan on panna olut, antaa sen
käydä. Kun olut on pullotettu, keitetään uusi olut vanhan hiivan päälle. Tässä
tavassa on kuitenkin muistettava muutama asia: 1. Toimenpidettä ei voi toistaa
montaa kertaa, koska jokaisella kerralla hiivakakku ja oluelle sopimattomien
partikkelien määrä kasvavat käymisastian pohjalla. 2. Kun panet peräkkäisiä
oluita saman hiivakakun päälle, aloita vaaleimmasta ja kevyimmästä, joista
siirrytään tummempiin ja vahvempiin. Oluen tumma väri tarttuu hiivaan ja
vaikuttaa seuraavan oluen väriin. Vahva olut heikentää hiivan kuntoa.
Esimerkiksi me panimme ensiksi 1.060 vahvan ja 30 EBC tumman vierteen, jonka
käytimme WLP 550 Belgian ale -hiivalla. Kun olut oli käynyt loppuun ja valmis pullotettavaksi, panimme 1.100 vahvaa ja vähän tummempaa vierrettä suoraan
hiivakakun päälle. Kannattaa kuitenkin varoa, etenkin WLP 550:n kanssa, ettei
pane liikaa vierrettä käymisastiaan, muuten käy näin:
Toinen tapa käyttää hiiva uudestaan on hiivan pesu. Hiivan pesuun on paljon ohjeita, me olemme oppineet tyylimme tältä videolta, joten emme mene liian syvälle yksityiskohtiin. Hiivan pesu alkaa, kun olut on pullotettu ja käymisastian pohjalla möllöttää tuore hiivakakku. Sen voi jättää käymisastiaan joksikin aikaa, mutta silloin se kuivuu ja hiivan irrottaminen vaikeutuu. Keitetään muutama litra vettä ja jäähdytetään se hiivalle sopivaan lämpötilaan (20−30 astetta). Kaadetaan vesi ja irrotellaan hiiva astian pohjasta sekoittamalla. Tämän jälkeen hiiva jätetään laskeutumaan, joka kestää noin 15−30 minuuttia. Tässä auttaa kirkas käymisastia, jolloin nähdään helposti hiivan erottuminen. Terve hiiva on vaaleaa ja jää leijumaan nesteeseen.
Hiivan
erottumisen jälkeen kaadetaan hiivaneste toiseen astiaan niin, että pohjalla
oleva tumma materiaali jää ensimmäiseen astiaan. Toisessa astiassa tapahtuu
vielä erottumista, taas odotellaan hetki. Kun nesteen pohjalla erottuu tummaa
materiaalia, voidaan vaalea neste kaataa desinfioituihin purkkeihin. Ne
siirretään jääkaappiin odottamaan tulevaa käyttöä. Purkin kansi kannattaa
jättää vähän löysälle, koska hiiva saattaa tuottaa vähän painetta.
Samea neste
muuttuu kirkkaaksi muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Purkin pohjalla on
vaalea hiivakakku, josta voidaan tehdä hiivastartteri. Kun hiiva otetaan
käyttöön, kaadetaan suurin osa kirkkaasta nesteestä pois. Nestettä kannattaa
vähän jättää, että hiiva saadaan sekoiteltua irti.
-
Ville, Anssi & Jaakko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti