Tällä
kertaa taas vähän erilaista. Oluen panemisessa tärkeä elementti on mallas.
Siitä saadaan oluen käymiseen tarvittavat sokerit ja ne antavat oluelle rungon.
Kun mallas on käytetty, jää jäljelle kuitenkin suuri määrä mäskiä. Kaikkea
mäskiä ei millään saada hyötykäytettyä, mutta kaikki auttaa. Mäskin voi
maalaisympäristössä heittää kompostiin tai eläimille ruuaksi, mutta kaupungissa
vaihtoehdot vähenevät. Yksi keino on valmistaa mäskistä leipää. Molemmat paljastamamme
ohjeet ovat helppoja valmistaa ja eivät vaadi paljoa taikinan vaivaamista.
Mallasleipä (reseptillä tulee 3-4 leipää)
Ensimmäinen
resepti on ihan perinteiselle mallasleivälle. Resepti on melkein suora kopio
Marttojen reseptistä.
Raaka-aineet:
6 dl käytettyä mäskiä
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 1/2 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
75 g voita tai margariinia
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 1/2 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
75 g voita tai margariinia
1. Lisää mäskiin lämmin piimä,
suola, hiiva, siirappi ja ruisjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se
jauhoihin.
2. Alusta taikina vehnä- tai
hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi.
3. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
Anna taikinan kohota.'
4. Leivo taikinasta 3-4 leipää.
5. Pistele kohonneet leivät ja
paista 200°C:ssa noin tunti.
Jos haluat leipien pintaan kiiltoa, voitele niitä paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä. Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Ne sopivat hyvin pakastettaviksi.
Toinen
vaihtoehto on lisätä maltaita valmiiseen leipäreseptiin. Erinomainen ja helppo tapa
valmistaa leipää on löytämämme pataleipäresepti.
Pataleipä
6dl vehnäjauhoja
1dl mäskiä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3-4 dl reilusti
kädenlämpöistä vettä
Oman maun
mukaan siemeniä, paahdettua rouhittua pellavaa, pähkinöitä, kuivattuja
hedelmiä/marjoja tai tässä tapauksessa
mäskiä.
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet.
2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti
tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa.
3. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna
tekeytyä huoneenlämmössä 12-22h.
4. Laita pata kansineen uuniin ja uuni
lämpenemään 225 asteeseen.
5. Kumoa taikna jauhotetulle pöydälle ja
kääntele itsensä yli muutaman kerran, älä nytkään vaivaa.
6. Peitä kelmulla ja anna levätä vielä
puoli tuntia.
7. Nosta pata pöydälle ja laita taikina
siihen (varo kuumaa pataa).
8. Paista kannella peitettynä noin puoli tuntia, poista
kansi ja paista vielä vartti, kunnes pinta on kullanruskea.
-
Anssi,
Jaakko & Ville
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti