Maistelimme juuri
herkullista quadrupeliamme ja siitä vielä maukkaampaa portviinitammilastu-versiota
(blogiin juttua myöhemmin) ja ajattelimme avata tammen käyttöä oluessa sekä
omia kokemuksiamme.
Ennen pullojen ja
myöhemmin tölkkien yleistymistä oluet säilytettiin ja kuljetettiin
tammitynnyreissä. Nykyään joillekin oluille kuitenkin tehdään enimmäkseen viimeistelevää
säilytystä esimerkiksi viski- ja viinitynnyreissä. Toinen nopeampi ja halvempi
tapa saada tammen makua olueen on käyttää esimerkiksi tammilastuja. Silloin
tammella on enemmän pinta-alaa, joka vaikuttaa olueen.
Olemme tehneet muutaman
kokeilun tammilastujen kanssa. Käytämme tammilastuja noin 1 g/l oluissamme. kokeilimme
käyttää suurempaa määrää noin viikon ajan, mutta silloin tammi ja rommi
puskivat liikaa läpi. Kypsytys tammilastujen kanssa kesti noin kuukauden.
Lastuja voi liottaa muutaman päivän esimerkiksi viskissä, että niihin saa
lisämakua. Liotuksen jälkeen jäävä alkoholi kannattaa kaataa pois, koska se on
melko kitkerää. Alkoholi myös desinfioi lastut. Jos haluat olueen selkeästi
pelkkää tammea, etkä tietyn alkoholin makua, lastut pitää desinfioida Star
sanilla tai höyryttämällä.
Tammilastut antavat
hienoa monimuotoisuutta olueen ja suosittelemme niitä kaikille. Tulevaisuudessa
haluaisimme myös oikeita tammitynnyreitä, joissa voisi rauhassa kypsyttää
olutta.
-
Ville, Anssi & Jaakko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti