tiistai 23. toukokuuta 2017

Kellarin kätköistä: 9 kk kypsynyt Sahti

Tänään vuorossa jännittävä kokeilu. Luin Mika Laitisen Sahti - Elävä muinaisolut  -kirjasta sahdin kypsyttämisestä pidempiä aikoja. Kirjassa puhuttiin, miten sahtiin tulisi Flandersin oluita muistuttavia, jopa happamia elementtejä. Viime kesänä sain pari pulloa samana päivänä pullotettua Pihamaan sahtia, tavara on nyt siis noin yhdeksän kuukauden ikäistä. Pullo on ollut koko tämän ajan jääkaapissa. No, korkataan viimein ja nähdään, onko odotuksesta ollut mitään hyötyä.





Speksit:

Panimo: Pihamaan Panimo
Olut: Pihamaan Sahti
Oluttyyli: Sahti 
Vahvuus: 9 Vol. %
Katkero: 0 IBU

Patenttikorkillisen pullon auetessa kuuluu pieni sihahdus. Heti tulee nenään sahdille ominaisia aromeja: limppua, banaania, ruista ja pientä mausteisuutta. Lasiin kaatuu täysin kirkasta tumman punertavaa nektaria. Pitkä kypsytys on kirkastanut sahdin hienosti. Juomaan ei ole tullut edes pitkällä kypsytyksellä hiilihappoja, mutta omien mieltymysten mukainen siirappinen suutuntuma on tallella. Tuoksuttelussa alkaa paljastua muita muutoksia tuotteessa. Perinteisen nestemäisen ruisleivän lisäksi selkeä kirpeän omenankuorinen vivahde taustalla. Maussa sama toistuu. Pehmeän limppuinen ja banaaninen maku taittuu lopussa vähän talliseen ja tumman kirsikkaiseen terävään puraisuun. Uskomattoman monipuolinen tuote saadaan kahdella maltaalla, vedellä ja leivinhiivalla. Onnistunut kokeilu, joten 4/5, katsotaan, milloin korkataan toinen pullo. Toinen mielenkiintoinen kokeilu olisi verrata tuoretta ja vuoden vanhaa tuotetta

- Ville 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti