Tänään muistellaan tohtorin
väitöstilaisuutta, sen karonkkaa ja siihen suunniteltua White IPAa. Enoni
väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi muutama viikko sitten. Hän kysyi,
voisimmeko panna olutta väitöstilaisuutta seuraavaan karonkkaan. Tartuimme
haasteeseen ja aloimme pohtia mahdollisia vaihtoehtoja, minkälainen olut
pitäisi panna. Oluen pitäisi olla kevyttä ja raikasta, jotta se uppoaisi suurempaankin
yleisöön. Ajatukset menivät nopeasti IPAn tai APAn suuntaan, mutta jotain
erilaista piti keksiä, niinpä päädyttiin WIPAan. Olut pantiin noin kolme
viikkoa ennen juhlapäivää. Mallaspohja oli hyvin vaalea, johon haettiin pehmeää
suutuntumaa vehnämaltaalla ja kaurahiutaleilla. Katkero pidettiin kevyenä,
mutta Cascadea ja Chinookkia laitettiin aromihumalointina reilusti. Keiton
aikana olutta maustettiin vielä korianterin siemenillä ja appelsiininkuorella. Hiivana
käytettiin Brewfermin Blanchea, joka osoittautui oikein hyväksi
Witbier-hiivaksi.
Speksit:
6,2 Alk. Vol. %, 55 IBU 10 EBC
Erä: #25
Pantu: 28.4.2017
Astioitu: 9.5.2017
Maltaat: Vehnä, Pale ale, Vienna & Kaurahiutale
Humalat: Cascade, Chinook & Magnum
Hiiva: Brewferm – Blanche
Muuta: Korianterin siemeniä, Appelsiininkuorta, Kalsiumsulfaattia
(gypsum) & Irish mossia (kirkaste)
Oluenpano-olut: Svaneke - Påskefrokost
Väitös oli kokemuksena hieno, vastaväittäjällä
oli mukavan rento ote ja yleisöä oli sali melkein täynnä. Tämä ei ole kuulemma
yleistä. Väitöksen jälkeen siirryimme valmistelemaan juhlapaikkaa, jonne
kannettiin myös kegi täynnä herkullista juhlajuomaa. Pistimme kegin saaviin,
jossa oli vettä ja suuria jääpaloja. Niiden avulla olut pysyi kylmänä koko
päivän. Hanana toimi halpa picnic-hana, koska emme ole rakentaneet vielä
kunnollista hanalaitteistoa.
Karonkka alkoi alkumaljoilla, joiden
jälkeen nautiskeltiin herkullista vege-ruokaa Gopalista. Tohtoria testailtiin
myös ruokajuomana, jona se toimi erinomaisesti. Ruuan jälkeen siirryttiin
puheisiin, joita pidettiin useita, kaikki olivat hienoja ja jopa liikuttavia. Puheiden
jälkeen kahviteltiin, jota seurasivat epävirallisemmat ohjelmanumerot ja
vapaampi oluen nautiskelu. Hauskana ohjelmana oli esimerkiksi ”haluatko
tohtoriksi” -tietovisa.
Viimeinkin olueen: hanasta valuu heinän
keltaista, hiivan takia hieman sameaa olutta tiheällä ja pehmeällä valkoisella
vaahdolla. Ulkonäkö kutsuu luoksensa ottamaan ensimmäistä hörppyä. Tuoksu alkaa
vahvalla mandariinilla ja appelsiininkuorella, erittäin raikasta. Tiukkaan
pysyvän vaahdon vähän hälvettyä, alkaa tuoksusta löytyä makeaa vehnää,
korianteria, aprikoosia ja kevyttä mausteisuutta. Maku on raikkaan sitruksinen
ja trooppisen hedelmäinen, vehnä ja kaura pehmentävät makua. Suutuntuma on
todella pehmeä, mikä johtuu varmaan mallaspohjasta ja siitä, että olut tulee
hanasta. Katkero ei lyö yli ja kuiva mausteisuus saa ihmisen hakemaan lasia
heti uudestaan. Oikein maittava kesäjuoma, josta tuli juhlien loppuillan
vetonaula.
- - Ville
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti