maanantai 6. maaliskuuta 2017

Ensipuraisu: Château de Tammela - Brut excellance

On kulunut muutama viikko oluen pullotuksesta, joten on aika tarkastaa työn hedelmät. Tänään on vuorossa shamppanjahiivalla käynyt vaalea ale, Château de Tammela – Brut excellance. Kyseessä on koe-erä oluesta, jota olisi tarkoitus tarjoilla alkumaljana kesällä, kun panimon viimeinenkin insinööri valmistuu. Tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman paljon shamppanjaa muistuttava olut. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, mitä olut tarvitsee, että se muistuttaisi enemmän shamppanjaa. 

Speksit:

6,5 Alk. Vol. %, 40 IBU, 10 EBC

Erä: #18
Pantu: 21.1.2017
Astioitu: 4.2.2017

Maltaat: Pilsner, Vehnä, Vienna, Kaurahiutale & Carapils
Humalat: Cascade & Nelson Sauvin
Hiiva: Vinoferm – Champagne
Muuta: Kalsiumsulfaattia (gypsum) & Irish mossia (kirkaste)
Oluenpano-olut: Wild Beer Co - Ninkasi 


Lasiin kaatuu todella vaaleaa, oljenkeltaista herkkua. Näin ensimaistolla olut on vielä vähän sameaa, mutta pulloista huomaa, että ne kirkastuvat päivä päivältä. Olut vaahtoaa rauhallisesti ja jättää ohuen, mutta pitkään kestävän vaahdon lasiin. Tuoksussa tulee ensimmäisenä selkeä leipäinen vaalea mallas, melkein lager tulee mieleen. Hiiva tuo siis hyvin esiin maltaan aromeita. Pidemmän nuuhkinnan jälkeen alkaa nousta herukkaista, persikkaista ja kevyen appelsiinista hedelmäisyyttä. Taustalla on pieni viinimäinen viba, joka tulee varmaan hiivan ja Nelson Sauvinin yhteispelistä. Tuoksussa voisi tulla vähän enemmän humalaa esiin, ehkä sitä voisi laittaa isomman paukun keiton loppuun. Maussa on kevyttä sitruunaisuutta, makeaa taikinaa ja herukanlehteä. Olut saisi olla selkeästi kuivempi. Seuraavassa oluessa pääkäyminen voitaisiin suorittaa esimerkiksi French Saison -hiivalla ja ottaa shamppanjahiiva mukaan vasta pullokäymiseen. Suutuntuma on melkein kermainen, joten jälkikäymissokeria voisi ehkä vähän lisätä, jos sillä saisi enemmän shamppanjaa muistuttavaa kuplivaa suutuntumaa. Voisikohan siihen myös laittaa tammilastuja sekundääriin, jos siitä saataisiin lisää viinistä tuttuja tanniineja?
Oluessa on kuitenkin paljon hyvää. Se on kevyt, hedelmäinen ja raikas. Siitä löytyy jo jonkin verran viinimäisiä vivahteita, mutta niitä saisi olla enemmän. Pienillä korjauksilla siitä kyllä saadaan erinomainen alkumalja. 

- Ville, Anssi & Jaakko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti