sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Päivä insinööripanimolla Vol. 2

Viimeksi kerroimme, mitä tapahtuu panopäivänä insinööripanimolla, niin tänään valotetaan, mitä tapahtuu sen jälkeen. Mitä tapahtuu, kun valot sammuvat ja insinöörit laskeutuvat koloihinsa. Panopäivän jälkeen kuunnellaan vesilukon huumaavaa pulputusta ja nuuhkitaan herkullisia hedelmäisiä aromeja, joita sieltä nousee. Tämä kestää oluesta ja hiivasta riippuen kahdesta kymmeneen päivään. Kun vesilukko hiljenee, voidaan tarkastaa ominaispaino ja käymisen taso. Jos olut on käynyt loppuun ja tuote maistuu hyvälle, valmistaudutaan lähestyvään pullotukseen. Emme yleensä siirrä oluita sekundääriin, poislukien vahvemmat oluet, joista saatatte kuulla lisää tulevaisuudessa.




Sitten päästäänkin itse pullotuspäivään. Hommat alkaa tarpeiden keräyksellä. Kasataan keittiöön riittävä määrä pulloja, korkkeja, lappo, tyhjä käymisastia ja desinfiointiainetta. Olemme tehneet yleensä desinfiointiaineen ja veden sekoituksen käymisastiaan, mistä lappoamme tavaraa pulloihin. Näin varmistamme, että lappo, käymisastia ja pullot on desinfioitu huolellisesti. Tässä vaiheessa voidaan kiehauttaa vähän vettä, johon liuotetaan jälkikäymissokeri. Sokeria olemme yleensä laittaneet noin 4,5 g/l, millä ollaankin saatu hyvä hiilihapotus oluisiimme. Kaadamme jälkikäymissokerin ja lappoamme oluen primääristä tai sekundääristä desinfioituun käymisastiaan.



Viimeinkin pääsemme tositoimiin, desinfioidut pullot odottavat innokkaina maukkaan maltaista täytettä. Yleensä yksi lappoaa olutta pulloon, seuraavaa korkittaa pullot pöytämallisella korkituslaitteellamme ja viimeinen pyyhkii pullot puhtaiksi ja jakaa ne kristillisesti tasan. Pullotamme yleensä yhden isomman patenttikorkillisen pullon, jonka voimme nautiskella vaikka jonkun tulevan oluen panon yhteydessä. Kun pullotus on hoidettu ja paikat siivottu, pakenevat insinöörit paikalta pullojensa kanssa ja yrittävät olla juomatta kaikkia ennen kuin tavarassa on edes hiilihappoja. Ensimaistosta lisää parin viikon kuluttua.




- Ville, Anssi & Jaakko 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti