Taas kerran maistellaan oman panimon
olutta, tyylinä tupla-IPA. Tätä olutta ollaan maisteltu aiemminkin, esimerkiksi
kaksi vuotta sitten. Tämä olut on jo neljäs iteraatio panimomme ensimmäisestä
keitoksesta. Panimon ensimmäisestä panopäivästä tulikin juuri kolme vuotta
täyteen (20.3.), niin tämähän on mitä mainioin hetki pohtia niitä aiempia panoja,
nykyistä tilannetta ja mihin ollaan menossa.
Alkuperäinen Proto IPA tehtiin
mukaillen Mitch Steelen IPA-kirjasta löytyvää reseptiä Thornbridgen Jaipurista,
lopputulos oli jotain aivan muuta. Uudemmat Protot eivät pohjaudu Jaipurin
reseptiin, vaan enemmänkin alkuperäisen proton spekseihin, nykyään ei
kuitenkaan tarvittu kiloa sokeria. Uusimmasta Proto IPAsta tehtiin kolme eri
versiota, ajatuksena vertailla eri hiivoja.
Speksit:
8 Alk. Vol. % (52.2 – 8,3% & 52.3 7,7%), 60 IBU, 9 EBC
Erä: #52.1, 2 & 3
Pantu: 26.1.2019
Astioitu: 10.2.2019
Maltaat: Pilsner, Vehnä, Riisihiutale & Kaurahiutale
Humalat: Amarillo, Chinook, Citra & Nelson Sauvin
Hiiva: Fermentis US-05, Mangrove Jack’s Belgian Tripel
(52.2) & ”Treehouse”-sekoitus (52.3 lue lisää myöhemmin)
Muuta: Vedensäätöaineet (CaCl, CaSO4 & NaCl)
Oluenpano-olut: Coolhead Brew – Bourbon morning
Vol 4.1 - Classic
Lasiin kaatuu kevyesti sameaa,
ikävä kyllä hieman rusehtavaa, tumman kultaista olutta. Väristä päätellen olut
on hapettunut pullossa. Tämä on iso riskitekijä vahvasti kuivahumaloiduissa
oluissa, mutta välillä pitää ottaa riskejä. Tuoksussa ei vielä tunnu isoja
hapettumisen merkkejä. Nenän täyttää sitrushedelmien kirjo, marmelaadia,
persikkaa, ananasta, ehkä pientä metsämansikkaa ja vähän hapettunutta toffeeta.
Maku on raikas, hedelmäinen, kuiva ja mukava katkero putsaa suun. Oikein
onnistunut olut hapettumisesta huolimatta.
US-05 tekee kyllä hyvän ja raikkaan oluen, mutta jotenkin jää kaipaamaan
sitä pientä lisähedelmäisyyttä, minkä brittihiivasta saa.
Hapettumisesta huolimatta, tämä
on sellainen kuin IPAn (ja oikeastaan suurimman osan oluista) mielestämme
kuuluu olla. Olut on kuiva, raikas, hedelmäinen ja katkeroa pitää olla
tuntuvasti. Emme yleensä kuivahumaloi (juurikin hapettumisen ja nopean
häviämisen takia), vaan painotamme humaloinnin whirlpooliin/hop standiin. Oluemme
ovat keränneet kehuja puhtaudestaan ja hiivan neutraaliudesta, mistä on oltava
ylpeä, koska oluet käyvät aina ilman lämpötilakontrollia.
Vol 4.2 - Belgian
Seuraavana vuorossa belgialainen
versiointi Proto IPAsta. Hiivana käytettiin Mangrove Jack’sin M31 – Belgian
Tripel -hiivaa. Päädyimme kyseiseen hiivaan hyvien kokemusten perusteella.
Olemme tehneet parikin herkullista WIPAn/witbierin tyylistä olutta tällä
hiivalla. Käytämme paljon belgihiivoja, koska ne eivät ole lämpötilalle
herkkiä. Monella belgihiivalla saa myös kuivan ja monipuolisen hedelmäisen
oluen.
Lasiin kaatuu kevyesti
punertavaa, samean keltaista olutta tiheällä vaahdolla. Tuoksussa kirpeää
passionhedelmää, sitruksia, aprikoosia, uuniomenaa, ananasta ja kevyttä
korianteria. Maku on kuivan hedelmäinen, greippiä, appelsiinimehua ja kevyttä
mausteisuutta. Tästä ei voi paljoa parantaa, kuiva, hedelmäinen, monipuolinen
ja mausteinen. Vaikka olut vahva, se on todella helposti juotava, mikä myös
viehättää meitä belgioluissa. Katkero puhdistaa kivasti suun ja saa huutamaan
lisää!
Vol 4.3 – ”Treehouse”
Viimeisenä vuorossa
mielenkiintoinen kokeilu. Netistä löytyy pitkä foorumiketju, jossa pohditaan,
millaista hiivaa Treehousen panimo käyttää. Treehouse on yksi Yhdysvaltojen kovimpia
NEIPA-panimoita. Foorumilla tultiin siihen tulokseen, että panimon hiiva on
sekoitus useampaa erilaista hiivaa. Sekoitus koostui: 92%:a Fermentis S04:ää,
5%:a Fermentis T58:aa ja 3%:a Fermentis WB06:aa. Meidän on mahdotonta mitata
noin pieniä määriä hiivaa, joten T58 ja WB06 arvioitiin silmällä.
Lasiin valuu taas kevyesti punertavaa sameaa olutta. Tuoksu
on mukavan kirpeän hedelmäinen, ananasta, mangoa, limeä, passionhedelmää,
omenaa, purukumia ja kevyttä mausteisuutta. Maku on raikkaan hedelmäinen ja
katkeroa on kivasti. Omaan makuun tämä on parempi kuin monet NEIPAt. Belgi- ja
vehnähiivan tuomat tuoksut ja maut löytää helposti. Onhan tämä parempi kuin
pelkkä S04, mutta pudottaisimme muiden hiivojen määriä. Nythän olisi
mielenkiintoista maistaa oikeaa Treehousen olutta, mutta se tuskin tapahtuu
lähiaikoina.
Pitkän tauon jälkeen IPA maistuu taas todella hyvältä.
Joutuu varmaan tekemään lisää lähiaikoina. Insinööripanimon tulevaisuus on
menossa selkeästi villimpään suuntaan. Viime kesälle tehdyt kattilahappamat
maistuivat ja tekevät paluun lähikoina. Myös panimon ensimmäiset brettaoluet
ovat pullossa ja hiivojen päällä uutta kamaa tulossa. Villit ja happamat oluet
kiinnostavat paljon.
-
Ville, Anssi & Jaakko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti